Kacsa dalban, rajzfilmen, serpenyőben

Házikacsa

A kacsához fűződő viszonyunk sokrétű. Gyermekkor dalai, versek és ételreceptek is fűződnek a kis totyogós madárhoz.

A gyerekkor dalai közül az egyik klegismertebb:

„Kis kacsa fürdik fekete tóba

Anyjához készül Lengyelországba.

Síkos a talpa, magos a sarka

Fordulj ki szép arany alma.”

 

Versek úgyszintén:

„Háp! Háp! Háp!

 Jönnek a kacsák!

 Hű, de éhes, hű, de

Szomjas ez a társaság!”

                                   (Szabó Lőrinc: Falusi hangverseny)

 

A tánckedvelők emlékezhetnek a Kacsatáncra.

Rajzfilmes kacsák is meglehetős ismeretségre tettek szert. Gondoljanak a Donald kacsára, vagy Vuk, a kis róka első zsákmányára, Tásra. A vadakhoz értők szerint a film alkotói tőkés réce gácsérját (hímjét) rajzolták meg. Vuknak mindegy volt: gácsér vagy tojó, neki mindkettő finom falat.

A kis rókának igaza van. Ínyencek hosszasan nyalogatják szájukat egy jól sikerült kacsaétek elfogyasztása után. A pekingi kacsa, kacsafajként és ázsiai ételként is jól ismert. Egy kínai háziasszony bármikor, fejből rittyent egy tökéletes rizssalátás pekingi kacsát. A Kárpát-medencében, főleg a Felvidéken élők kedvelt étke a kacsás kása. Zöldséges főtt rizsbe pörköltösen elkészített kacsadarabkákat (aprított szív, zúza, nyesedékek) kevernek.

A házi kacsa a tőkés récétől, a pézsmaréce a vad pézsmarécétől származik. A háziasított szárnyasok hús-, étkezési tojás-, és májtermelésre szolgálnak világszerte. Tolluk is értékes termék. A kacsaláb és -nyelv Távol-Keleten delikát élelmiszer.

A kacsahúsnak alacsony a zsírtartalma, a bőre alá azonban tetemes zsírréteg rakódik. A boltokban külön húsáru termékként árusítják a kacsahájat. Nagyon finom tepertő süthető ki belőle.

A kacsatojásnak az elmúlt század első felében komoly értéke volt. Ám a paratífuszos esetek miatt teljesen visszaszorult a fogyasztása.

A kacsamáj a májpástétomok kedvelt alapanyaga. A lúdmájnál könnyebben, olcsóbban állítható elő. Árusok gyakran becsapják a vásárlókat, amikor az olcsóbb kacsamájat libamájként értékesítik.

A kacsatoll a lúdtollnál rövidebb, értéktelenebb, de azért keresett termék. Egy kifejlett példány hatvan-nyolcvan gramm tollat ad, amely ágynemű töltésére alkalmas.

E rövid ismertetőből is kiderül, hogy a házikacsa szinte minden „porcikája” hasznosítható. A kacsa húsából remek ételek készíthetők.

Befejezésül álljon itt a tepsiben sült kacsa receptje:

A kacsahús beirdalását, befűszerezését még előző este elvégezzük. Jól záró edényben helyezzük a hűtőszekrénybe.

A másnap krumpli hámozással kezdődik. Hasábokra vágjuk, befűszerezzük. A kacsahúst a krumplival együtt tepsibe tesszük, alufóliával letakarjuk. Két órán át 180 fokon sütjük. Közben vöröskáposztát apróra vágunk. Olajban, fedő alatt megpároljuk. A megpuhuló káposztára kevés cukrot, sót, köményt szórunk, majd ecetet öntünk hozzá. Végül a sült kacsa mellé tálaljuk.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.