A Jobbik tiltakozik Kertész Imre kitüntetése miatt

Budapest, 2014. augusztus 15., péntek (MTI) - Nyílt levélben fordult a Jobbik Áder Jánoshoz, miután sajtóhírek szerint az államfő Magyar Szent István Rend kitüntetést adományoz Kertész Imre írónak. A párt szerint a Nobel-díjas író a magyarságról tett korábbi kijelentései miatt méltatlan az elismerésre.

Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális bizottságának jobbikos elnöke pénteken írt levelében - amelyet az MTI-hez is eljuttatott - felidézte Kertész Imre nyilatkozatát, amelyet 2009-ben, a Die Welt című lap online kiadása közölt. Ebben - mint írta – „Kertész egyértelművé tette, hogy nem szeretné, ha őt magyarnak bélyegeznék”.

Dúró Dóra az interjú további elemeire is emlékeztetett levelében, a többi közt arra, hogy az író akkori gondolatai szerint Budapest teljesen balkanizált, „az ország lakosait hazugnak tartja, akik máig nem képesek szembenézni múltjukkal” - olvasható a levélben.

Kertész Imre akkor úgy fogalmazott: „a magyarok régi káros szenvedélyei - a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam - jobban jellemzők, mint valaha. Magyarország a háborúban, Magyarország és a fasizmus, Magyarország és a szocializmus: semmi nem kerül feldolgozásra, mindent csak megszépítenek”. Kijelentette azt is: „az európai kultúra terméke vagyok, egy dekadens, ha akarja, egy gyökértelen. Ne kössön engem Magyarországhoz”.

Dúró Dóra kifogásolta azt is, hogy Kertész Imre a Nobel-díjnak köszönhetően rá irányuló nemzetközi figyelmet nem szülőhazájának elismertebbé tételére, „hanem lejáratására, sőt egyenesen megtagadására használta fel”.

A képviselő azt írta: Kertész Imre nem érdemel magyar állami kitüntetést. Szerinte a legnagyobb kérdés az: „hogyan lenne képes viselni azt? Úgy tűnik, magyarként bizonyosan nem.”

A Jobbik politikusa levelét azzal zárta: ha Áder János kitünteti az írót, „a magyar állam legfőbb közjogi méltóságaként ad hitelt egy magyarságát megtagadó értelmiségi Magyarországot lejárató véleményének, s a kitüntetés társadalmunk széles körében felháborodást váltana ki”.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.