Ivásról, józanul

Másnapos-e vagy-e?

Nyár, szabadság. Végre az évi meló, robot után elengedheti magát az ember. Nem írom, hogy férfiember, mert nőtársaink is hasonlókat cselekednek, azaz ilyenkor lecsúszik a torkon néhány koktél, nemes nedű, torokkaparó kisüsti. Nincs semmi baj, míg mértékkel történik, de a magyar ember duhaj, a szélsőségek megszállottja. Azt mondja: „Ha lúd, legyen kövér.”, s gyakran mértéktelenül vedel. Bármit megiszik, ami szája elé kerül.

A honi ivási kultúránk nem sokkal különbözik a finnétől, ahol nincs gyertyafény, pincér, romantikus, lélekemelő körülmény. Van kocsma, kikötő, meg a Finlandia. A kupakot nem is tekerik le, hanem az üveg nyakát lefejezve vedelnek. Főleg hétvégén használhatatlan a skandináv ország. Egy váratlan eseménykor kevés hadra fogható állampolgár segítene.

A hazai kortyolgatás csak nüansznyival tűrhetőbb. A májromboló Unicum és sör párosítás, vagy a kólás vörösbor kombináció garantált KO-t eredményez.

A magyar ember valóságos teóriagyűjteményt alkotott az alkohol kompenzálására, a másnaposság kivédésére. Kedvenc íróm, Bólya Péter megrögzött alkoholistaként szenderült a túlvilágra, mindössze negyvenkilenc évet megélve. Ő két pontban foglalta össze ivási ars poeticáját. Első pont: ha megittál négy fél rumot, csapasd szét egy üveg sörrel. Második pont: ha megittál négy üveg sört, rántsd össze egy fél rummal. Tokaj-hegyalján tartja magát a tapasztalat: sörre bor nagyon jó, borra sör, meggyötör. Sokan esküsznek az ivás előtti alapos evésre. A tudatos ivó képes tíz deka zsírt megenni, hogy felívódjon a fogyasztott mennyiség. Mások sok vizet isznak egy-egy féldecihez. Megint mások a sörben látják a kísérőre háruló, alkohol hatását enyhítő feladatot. A másnaposságra pedig a savanyú káposztától a korhely levesig, széles a választék.

Bármire esküsznek a fogyasztók, a tény, az tény. Bármivel próbálkozik az ivó, a törvényszerűségeket nem befolyásolhatja. Akár tetszik, akár nem, az alkohol minden körülmények között kifejti hatását. Minden, az alkohol tompításával kapcsolatos kísérlet csak mákony. A bevitt szesz ugyanúgy fejti ki hatását, mintha a különböző praktikák nem is léteznének. A hatást elviselhetőbbé lehet tenni, de alapjában véve kiküszöbölni lehetetlen.

Sarkalatos tény, hogy fél deci pálinka általában négy óra alatt bomlik le a szervezetben. Némi eltérés a testsúly miatt lehet. Minél kövérebb a fogyasztó, annál gyorsabban szívódik fel az elfogyasztott mennyiség. Fél, egy óra eltérés lehet. Függ a felszívódás a hangulatunktól. Jó, pozitív miliőben félóra mínuszt jelent…, de bárhogy védekezünk, bárhogyan próbáljuk enyhíteni az alkohol hatását, csak magunkat csapjuk be.

El kell fogadni, hogy az alkohol lassan bomlik le a szervezetben. Felgyorsítani, különböző csodaételekkel, -szerekkel nem lehet. Hiába a szóda, savanyú uborka, sült oldalas. Az alkohol akkor is a szokásos idő alatt tűnik el a szervezetből.

A másnapos állapoton javíthatunk, ha bőségesen fogyasztunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint bőven iszunk, főleg hideg folyadékot. Az alkohol szinte felemészti a szervezet vitamin- és nyomelem tartalékát, tehát legfontosabb azok pótlása. Nem kell korhelyleves, a kutyaharapás szőrével pedig a legkevésbé ajánlott. Tehát, aki ki akar lábalni ittas állapotából, egyen sok gyümölcsöt, zöldséget!

A fentebb felsorolt praktikákra nincs szükség, ha mértékkel fogyasztunk. Nem muszáj asztal alá inni a társaságot. Pyrroszi győzelem. A másnap keserves. Nem feltétlenül muszáj magunknak napokig tartó kellemetlenségeket okozni.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.