A hiszékenység vámszedői

Vigyázat: átverés

A minap ismerősöm lelkendezve újságolta, Hondát nyert. Kétkedve fogadtam örvendezését.

Egy csomagküldő szolgálat kétoldalas levele tartalmazta a hírt. Természetesen még egy játékautót sem kapott. Félő, ez a vállalkozás is a „mézesmadzagos” módszerhez folyamodott, nagyobb számú megrendelés reményében. Nem lepődnék meg, ha további tízezer honpolgár kapott volna hasonló tartalmú értesítést.

Hasonszőrű szolgáltatók a hiszékenység vámszedői, a nagy magyar átverés haszonélvezői.

Más vállalkozások a szükséget használják ki. Újsághirdetések útján külföldi munkákra keresnek munkavállalókat. Van név, cím, telefonszám. A hiszékeny, dolgozni és jól keresni vágyók felkeresik a hirdetőket, leszurkolják a kért összeget (ügyintézésre, szállításra, kezdeti szállásra, stb.), aztán várnak. Teszik egyre türelmetlenebbül, késik az értesítés. Egy hónap, két hónap, még mindig semmi. A toborzókat keresik telefonon. Nem veszik fel. Elmennek személyesen. Megszűnt az iroda. A jelentkezőkbe nyilall a felismerés: átvágták. Szóval, se munka, se pénz. Következik a feljelentés.

Gyakori trükk a tombola. A csalók diszkókat keresnek fel. Tombolát szerveznek (egy szelvény, egy százas). A fődíj egy párizsi út. A tombola az utolsó cetliig el is fogy. Sorsolás. Boldog a nyertes. Másnap nyitáskor ott toporog a megjelölt utazási irodánál, ahol azonban mit sem tudnak a nyereményről. Közben a csalók árkon-bokron túl vannak a bevétellel.

Népes csapat újságokban, interneten ajánl otthoni bedolgozó munkát. Név nincs, telefonszám néha. Leggyakrabban jeligésen hirdetnek. A szerződésért, kezdőcsomagért elkérnek egy ezrest. Utánvéttel jön is a csomag, ám a címzett a kibontás után jön rá, amit kapott, egy fabatkát sem és, azaz átverték.

A csalók profik. Kis összegeket kérnek. A trükkel becsapják a hiszékenyeket. Kevesebbet könnyebben adnak ki. Utána szégyellik a dolgot, és inkább nem fordulnak a rendőrséghez. Nem bíznak az egyenruhásokban. Úgy vélik, pitiáner összegű lenyúlás kinyomozása érdekében a kisujjukat sem mozdítják. Szerintük a peres eljárás, a tárgyalásokra járás sokkal többe kerül, mint a bebukott pénz. Ezért átverésükről inkább mélyen hallgatnak.

Nem árt fenntartásokkal fogadni a hirdetéseket. Az ajánlatokat és hirdetőket érdemes leellenőrizni. Ha mégis átverik, igenis a csalókat jelentsék fel! Ne feledjék: sok kicsi, sokra megy. A csalók ezer forintokból is meggazdagodhatnak, ráadásul mi pénzünkön. Tehát óvatosan!

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.