Győzelem a „keresztút” végén

Omenaka egyre magabiztosabban játszik  Fotó: Facebook

Az újonc Serco-TF-Budapest együttese látogatott péntek este a DEAC otthonába a kosárlabda NB1/A negyedik fordulójában. Hatalmas meglepetésre többször is vezetést tudtak szerezni a vendégek, de a lefújás után a fekete-fehér gárda örülhetett 74-70-es sikerének.

A fővárosiak előző három találkozójukat egyaránt nagy arányban vesztették el, ezért is váltott ki hatalmas döbbenetet szinte az ország összes szurkolójában az Oláh Gábor utcán mutatott játékuk. A DEAC Manigat nélkül állt fel, míg a TF teljes kerettel vágott neki a találkozónak.

A feldobást követően a kékmezes vendégek támadtak, gyors offenzívával látványosan szereztek kosarat - Sarenac tökéletes ütemben tette fel alleyoopra a labdát Taylornak. A DEAC részéről Borisov kezdett, fordított, de az első negyed utolsó szakaszában Sarenac és Taylor pontjaival újra a TF-nél volt az előny. Sokat hibáztak a felek, a debreceniek sok gyenge kísérletet engedtek el. Eddigi formájától eltérően Kósa Tamás bizonytalan labdakezeléssel volt jelen mind a támadásban, mind pedig a védekezésben, több rajta keresztül eladott labdából indítottak gyors támadást a fővárosiak. A hátrány a játékrész végére hétpontosra duzzadt. 15-22 tíz perc után.

A második negyedben két magas számadat is született. A fekete-fehérek a játékrészben 15 pont fölé jutó Borisov vezérletével fordítani tudtak, a másik oldalon pedig Buzás megszerezte negyedik személyi hibáját is, így rá már csak biztonsági játékkal számíthatott Mehmedovic edző. A vendégek ismét jó formát produkáltak, 31-32-vel fordultak a negyed utolsó perceire. A „Berényi-fiúk” az időkérést követően lassabb játékra váltottak, igyekeztek elzárásokkal és gyors betörésekkel bejutni a palánkhoz. Ennek meg is lett az eredménye. A félidőt Polyák zárta ziccerrel: 40-32.

A második félidőt Borisov büntetői indították, majd a nagyszünetben vélhetően formációváltást megbeszélő vendégek szerezték a pontokat. Borisov, Beák és McLane triplázott. Az állás 51-43. Az első negyedben remeklő Taylor szépen szállt vissza a meccsbe és hármassal majd kettessel háromra faragta a hátrányt, a negyed zárásaként pedig az időközben egyenlítő csapatának büntetőkkel vette át a vezetést. Az állás 51-53.

Az utolsó tízperc DEAC-vezetéssel indult, Dugat büntetőzött. A hazai palánk alatt a végig aktívan és eredményesen kosarazó Omenaka brillírozott blokkolásaival és lepattanózásával. Nyolc percnyi harcot követően 67-60-ig tornázta előnyét a Debreceni Egyetem, de a végjáték bőven tartogatott izgalmakat. A 27-ig dobáló Taylor 10.7-tel a vége előtt kipontozódott, Polyák faultja után pedig kettőt dobhatott a Serco-TF. Egyik sem ment be, ellenben a túloldalon Borisovnak mindkettő sikerült. A végeredmény DEAC – Serco-TF-BP 74-70.

Az előzetes elvárásokkal ellentétben egy rendkívül kiélezett találkozót játszott a két együttes. Az újonc mindent megpróbált, az összes lehetőséget bevetették, de a Berényi-tanítványok kiszenvedték azt a bizonyos kötelezőt és nagy küzdelem árán megvédték a hazai pályát.

Milos Borisov ismét a legeredményesebb debreceni játékos lett 26 ponttal. A mérkőzésen és a TF-ben Taylor szerezte a legtöbbet, 27-et.

A lelátóról: 850 szurkoló látogatott ki a Nagyerdőre a 17 órai kezdet ellenére. A hangulat remek volt, a dob szólt, a rigmusok zengtek. A mérkőzés előtt a tábor egy kisebb látványosságot is bemutatott az ’56-os nemzeti ünnep alkalmából.

A DEAC következő ellenfele a SZEDEÁK lesz idegenben. A mérkőzést október 27-én játsszák. Érdekesség, hogy a két csapat a debreceniek felkészülése során kétszer is találkozott és mindkétszer hajdúsági diadal született.

Barna Marci

 

DEAC: Dugat 11/3, POLYÁK 17, BORISOV 26/9, Bognár, Amigo 6

Csere: Velkey, Ramstedt 8, OMENAKA 4, Kósa 2

Edző: Berényi Sándor

TF: Buzás 3, SARENAC 17/12, Beák 12/12, MCLANE 7/3, TAYLOR 27/6 Csere: Krjnarski 4, Filipovics, Szobi, Meleg

Edző: Mehmedovics Merim

Berényi Sándor: – Ha egy csapat a rájátszásra pályázik, akkor az újonc ellen kötelezően nyernie kell. Sejtettem, hogy a vendégek vért fognak inni, hiszen az előző meccsünk nem sikerült jól, érezhetően elbizonytalanodtunk. Több olyan szituációból nem tudtunk eredményesek lenni, amiből egyébként illene. A hárompontos vonalon túlról sem céloztunk jól. Mindezek ellenére többször is eldönthettük volna a találkozót, de nem volt meg bennünk a gyilkos ösztön. A legfontosabb a győzelem, de sokat kell dolgoznunk, hogy kikerüljünk a hullámvölgyből. (forrás: DEAC)

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.