Go west! Kinek jó ez?

Menekültek, vagy bevándorlók az osztrák határnál

A hétvégén egy kicsit fellélegezhetett a főváros. Pénteken a menekültáradat elindult a nyugati határ felé.

Szombaton déltájt a Keleti pályaudvar és környéke csendes volt (azóta megint nagyobb a nyüzsgés). A szokásos hétvégi forgalom zajlott a Baross téren és a pályaudvaron is. A korábbi napok emigráns tömeg és megmozdulásainak csak hátrahagyott nyomait láthatta az arra járó, kelő. Mindenütt hihetetlen mennyiségű szemét. A Keleti körül mindössze néhány arab lézengett. Az indóház Kerepesi út felőli oldalán ötfős csoport egyezkedett egy taxissal. Nem jutottak dűlőre. Hárman a 80-as troli sofőrével próbáltak szót érteni, hátha az a jármű is elvinné őket Bécsbe.

A főbejárat előtti placcon a szolgáltatók sátrai (regisztráció, ételosztás, egészségügyi ellátás). Közelükben parabolaantennákkal felszerelt mikrobuszok. Jónéhány tévétársaság vadászott a migráns hírekre.

Lenn az aluljáróban merő mocsok minden. Otthagyott hálózsákok, sátrak és – csak némi túlzással – térdig érő szemét. Csupán néhány menekült heverészett.

A Baross tér Thököly út felőli részének megállóiban buszra várók, az aluljáró korlátjára támaszkodva bámulták a mélyben zajló történéseket. Arcukon egykedvűség. Tekintetükben a beletörődés látszott.

Két menekült egy BKK (Budapesti Közösségi Közlekedés) busz vezetőjét próbálta rávenni arra, hogy vigye őket nyugatra. Arrébb két arab, mellükön összefont karral unottan bámulta a pesti forgalmat. Tőlük nem messze két társuk szelfizett. A Thököly úton a sávokat elválasztó sziget fűje nem zöld, hanem fehér a rengeteg, szétdobált papírtól.

Vajon miért fajultak odáig az események, hogy az illegálisan hazánkba érkezettek immáron önhatalmúlag döntenek sorsukról, ellenszegülnek az intézkedéseknek, lázadnak? Azért, mert úgy vélik, a magyar kormány koncepció nélkül, következetlenül, kapkodva kezeli ügyüket. Egy ilyen cél nélküli kormánnyal bármit meg lehet tenni, sőt rá lehet erőszakolni saját akaratukat. Az Orbáni vezetés hiteltelenné vált. Kezdődött a határkerítés építésével, melytől remélték a menekültáradat megállítását. Utána adminisztrációs módon (regisztráció) próbálták a tömeget kezelni. Következő lépésként rendőri erőfitogtatással igyekeztek helyben tartani a zöld határon át érkezetteket, majd be is csapták őket, amikor „bécsi gyors”-ként hirdetett szerelvény csak a bicskei menekülttáborig szállította utasait. Ehhez még hozzájárult a menekülügy jogi szabályozásának elhúzódó parlamenti procedúrája, tehetségtelen országgyűlési képviselők lényeg helyetti pitiáner személyeskedései.

Európa sem egységes. Egymás migránspolitikájának kritizálása helyett egységes fellépésre, cselekvési terv készítésére, végrehajtására kellene helyezni a hangsúlyt. Nem megoldás a befogadói kvóta, mert hiába rónak ki például Magyarországra, Szlovákiára, vagy Lengyelországra x számú migráns befogadásának kötelezettségét, amikor a messziről érkezettek nem ott képzelik el jövőjüket.

A menekültek jóléti társadalmakba igyekeznek. A tűrhető megélhetés feltételeit az ott élők évtizedek kemény munkájával teremtették meg. A migránsok többsége a jóból valószínűleg csak részesedni szeretne, tenni annál kevésbé. Jogos a félelem az érintett ország állampolgárai részéről.

Biztonságpolitikai szakértők számára több mint gyanús a menekültáradat szervezettsége. Nem kizárt a háttérből irányító közel-keleti erő. A kezelhetetlen méretű tömegben a lebukás legkisebb veszélye nélkül települhetnek Európába terroristák, akik néhány évi „alvás” után léphetnek majd akcióba.

A hazánkba frissen érkezett menekültek egyre agresszívebbek, önhatalmúan cselekednek. A szombati főváros nyugalma ezért csak átmeneti, újabb migránscsoportok indultak Budapest felé.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.