Generál kivitelezés

A Generál nagy öregjei

Karácsony másodnapján a Generál együttes remek kivitelezésű, nagy sikerű koncertet adott a debreceni Kölcsey Központban. A hetvenes évek slágergyártó csapata újra összeállt és koncertturnéra indult.

A Generál 1971-ben alakult. Alapemberei Várkonyi Mátyás és Novai Gábor voltak, akik köré jó néhányan álltak be zenélni. Az ismertebbek közül rövidebb-hosszabb ideig a csapatban gitározott Karácsony János, aki majd az LGT-hez távozott; Révész Sándor, később a Piramist választotta; Solti János rövid dobolás után ugyancsak a LGT-hez igazolt. Jöttek helyette mások, szintén ismertek: Tátrai Tibor (Tibusz), Horváth Károly (Charlie). A Generál első időszakát lányok színesítették. A Mikrolied vokál megszólalása érdekes, különleges hangzásúvá tette az együttes számait. A lányok közül legismertebb Szigeti Edit, aki nemcsak vokálozott, hanem több szám szövegírójaként is közreműködött. A lányoktól Várkonyiék 1975 végén búcsúztak. 1976 februárjában mutatkozott be az új Generál: Várkonyi, Novai, Tátrai, Charlie, Solti.

A dallamos slágerek, a sokszínű megszólalás, két meghatározó gitáros, Karácsony János, majd Tátrai Tibor zenei világa, jellegzetes „generálos” hangzást alakított ki. A gyors sikerek miatt „magasabb” helyeken irigyeket, ellenségeket „szereztek”, akik az együttesnek igyekeztek minden módon keresztbe tenni. Várkonyiék jól bírták a „gyűrődést”, ám mozgásterük egyre szűkült: egy ideig nem készíthettek rádiófelvételeket, nem tervezhették meg lemezborítóikat. Az állandó tagcserék sem használtak az együttesnek. Szinte a muzsikások átjáróházaként működtek, ezért képtelenség volt hosszabb zenei koncepció megalkotása, megvalósítása. Az együttes soha nem tartozott a szocialista állam kegyeltjei közé, az ifjúság mégis imádta őket. A „számkivetettek” melletti szimpátia megnyilvánulások a rendszerrel szembeni burkolt ellenállásként is értelmezhetők, amelyek persze nem szűkíthetők le csak a Generálra.

Tizenöt évvel utolsó koncertjük után újból összeálltak. A Kölcseyben vegyes Generál lépett fel. A „vasmagot” Várkonyi Mátyás, Novai Gábor, Karácsony János és Charlie képezte, hozzájuk adódott a Mikrolied vokálra hajazó három fiatal lányból álló Makroled, a zenei alapok erősítését pedig a Zentai Márk vezette Mörk együttes végezte. E csapatoknak érdekessége, hogy a lányok között Várkonyi gyermekét, az együttesben pedig Novai fiát is megtalálhattuk. Vendég, Marót Viki (a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekarból). A koncerten elhangzottak a legismertebb slágerek: Csöngess be hozzám jó barát, Zenegép vagy a Ha ismerném. A régi dalok, a mai könnyűzenei világban ritka gazdag vokális hangzás (volt úgy, hogy egyszerre nyolcan énekeltek a színpadon), a technikai trükkök (a Zenegép c. számból jól ismert gitártorzításos ének) hamar jókedvre derítették a közönséget. Charlie megjelenésével csak fokozódott a hangulat. A Könnyű álmot hozzon a szél nótája lehetett a koncert csúcspontja. A számot a nézők vele együtt énekelték. Mint a hetvenes években, most is Karácsony János virtuóz gitárjátéka adott fazont az estének. Új év közeledtén mivel is fejezhették volna be? Természetesen a Különös szilveszterrel.

Az öreg-fiatal vegyes csapat feledhetetlen élménnyel gazdagította az őket megnézni, -hallgatni kívánókat.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.