Fűszeres forralt bor – a téli kedélyállapot javító

A forral bor

Végre beköszöntött a tél! Hideg, sötét esték, a forralt bor szezonjának is mondható, ami nem csak szabadtéri játékok alkalmával szolgálhat melegítő gyógyírként. Nem beszélve a bor egészségmegőrző hatásáról, amiből napi 1-2 dl fogyasztása ajánlott is. A népi hagyományok szerint mézzel, erős fűszerekkel kombinálva nátha ellen kiváló orvosság.

Készíthető száraz fehér és vörös borból.

A klasszikus forralt bor alapanyagai: 1 liter száraz bor, 8 dkg cukor, kb. 5 szegfűszeg, két szegfűbors, 1 rúd fahéj, fél citrom.

A bort csak forráspontig kell hevíteni, különben elillan alkoholtartalma. Közepes lángon melegítjük a cukorral és fűszerekkel, azután mehet bele a karikára vágott citrom. Érdemes pár percig fedővel letakarva a tűzhelyen hagyni, hogy összeérjenek az ízek.

Változatosságként a hagyományos receptura is megbolondítható szőlőlével, rummal, mézzel, narancsdarabkákkal.

 S.F.
 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.