Foci - bundabotrány

Budapest, 2014. január 22., szerda (MTI) - Megkezdődött a milliárdos nagyságrendű nemzetközi sportfogadási csalássorozat büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken szerdán.

A 12 vádlott között van K. Zoltán, L. Mátyás és több más volt élvonalbeli, illetve utánpótlás labdarúgó, valamint Cs. János, M. Tamás és S. Krisztián volt futballbíró. Továbbá egy szingapúri állampolgár, az ügyészség szerint a nemzetközi bűnszervezet vezetője, aki az első tárgyaláson nem vett részt; sajtóhírek szerint hazájában tartják fogva.
A szerdai első tárgyaláson ismertetett vádirat szerint az elkövetők 2010-11-ben manipuláltak mérkőzéseket, hogy illegális jövedelmekre tegyenek szert.
A szingapúri állampolgárságú elsőrendű vádlott a több kontinensen működő szindikátusban az egyes földrajzi régiókat rábízta "alvezéreire", a magyarországi szálakat K. Zoltán és L. Mátyás tartotta kézben.
Az elsőrendű vádlott választotta ki azokat a mérkőzéseket, melyeknél lehetőséget látott a manipulációra a játékosok, az edzők, vagy a futballbírók megvesztegetésével. A szingapúri férfi adta a vesztegetési pénzt, a mérkőzések, tornák szervezéséhez szükséges összeget, útiköltséget a korrupt futballbíróknak, ami összességében több száz millió forint is lehetett.
Például a 2011 májusi olasz elsőligás Lecce-Lazio mérkőzésnél a Lecce 6 játékosának megvesztegetésére 600 ezer eurót költöttek, a fogadási összeg 2 millió euró volt, amit magyarok vittek a helyszínre, több más esetben pedig 400 ezer euróért fogadtak a bűnszervezet tagjai.
A bűnözői csoport cégeket hozott létre, jelentős költséggel - Argentínában például 150 ezer dollárért - nemzetközi tornákat szervezett és két finnországi csapatba is beépült szponzorként, hogy manipulált mérkőzésekre tudjon fogadni.
A bűnszervezet az ügyész megfogalmazása szerint "bizalmi elven" működött. Futárok vitték a vesztegetési pénzeket a csapatokhoz, kínai fogadási ügynökök piramisszerűen felépített hálózata tette meg a téteket több ázsiai fogadó irodánál és még az előzetes letartóztatásban lévő tagok is megkapták a részüket az illegális bevételekből.
A K. Zoltán és L. Mátyás irányítása alatt álló három megvádolt futballbíró és egy negyedik társuk, L. Kolos - aki tanúként szerepel az ügyben - több esetben is mérkőzés közben headseten kapta az utasításokat, hogy miképp nyúljon bele a meccsbe, amiért összességében több millió forintot kaptak.
A 2010 decemberi Argentína-Bolívia (1-0) utánpótlás mérkőzés több mint 100 percig tartott, mire egy vitatható bűntető megítélése után bekövetkezett a kívánt eredmény. Az elvárás az volt, hogy csak egy gól essen az egész mérkőzésen, de csak a meccs végén, és az argentinok győzzenek.
A Törökországban 2011 februárjában játszott Észtország-Bulgária (2-2) barátságos mérkőzést szintén a három megvádolt magyar játékvezető vezette, az elvárás az volt, hogy a 15 perc után 3 gólt szerezzenek a csapatok. Minden gól büntetőből született.
A nemzetközi mérkőzések mellett magyar utánpótlás meccseket is manipulált a bűnszervezet a vád szerint: 2010 áprilisában az MTK-Sopron (7-1), 2010 októberében a Vasas-Felcsút (3-1) és 2011 márciusában az MTK-Békéscsaba (4-0) U19-es mérkőzéseket. Továbbá a Honvéd több felnőtt nemzetközi edzőmeccsén is a bűnszervezet által megvesztegetett magyar játékvezetői hármas bíráskodott, ezek közül a 2011 januári Dukla Banska Bystrica elleni meccsen a második jogtalan 11-es után levonultak a pályáról a szlovák játékosok.
A Központi Nyomozó Főügyészség minősített vesztegetés és számítástechnikai rendszer, illetve adatok elleni bűncselekmény miatt emelt vádat, mely alapján egyes vádlottak akár 10-15 évet is kaphatnak. Áprilisban a vádlottak meghallgatásával folytatódik az elsőfokú büntetőper, amely várhatóan csak jövőre fejeződik be. 
A nemzetközi bundaügyben a magyar mellett német, finn és olasz hatóságok is eljárásokat indítottak: 425 játékost, játékvezetőt és egyéb tisztségviselőt vesztegettek meg 380 meccsel kapcsolatban, az ügy legtöbb gyanúsítottja Németországban van, a bűnszervezet legalább 8,5 millió eurós hasznot tehetett zsebre és 2,1 millió euró kenőpénzt fizetett ki.

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.