Film a debreceni botlatókövekről

Belesimul a járda síkjába

Szakmai filmbemutatót tartottak április 26-án délután a fővárosban. Az Iványi Gábor vezette Wesley Stúdió készítette el a debreceni botlatókövek kálváriáját bemutató negyven perces dokumentum filmjét.

Mint ismeretes, tavaly késő nyáron határozták el a szervezők és a hozzátartozók, hogy külföldi példákat követve, Debrecenben is megemlékeznek a holokauszt áldozatairól úgy, hogy az aszfaltba, betonba olyan réztáblákat helyeznek el, amelyek emlékeztetnek az elhurcolt cívis városi zsidókra. Ezeket a kicsiny mementókat ott kívánták beépíteni, ahol az egykori áldozatok éltek, ahonnan elhurcolták őket. Hetekig szópárbaj és a helyzethez méltatlan megnyilvánulások láttak napvilágot a sajtóban. A Debreceni Zsidó Hitközség vezetése arra hivatkozván tagadta meg a hozzájárulását, hogy a botlatókövek baleset veszélyesek, ha elesik valaki, akár sérüléseket is okozhatnak. Csakhogy nem kövekről, hanem az út síkjába teljesen beépülő réz táblácskákról volt szó. Mire rájöttek az illetékesek és az ellenzők a helyzet fonákságára, addig Iványi Gáborék megkezdték a munkát.

29 mini emlék utal ma Debrecenben a hatezer elhurcolt  és elpusztított zsidó  múltjára.

Moldova Ágnes szerkesztő mozija méltó módon hívja fel a figyelmet a máig be nem gyógyult sebekre, a borzalmak megismételhetetlenségére.

A zsúfolásig telt teremben hosszú percekig zúgott a vastaps a bemutató után. Weisz György és Hunyadi László - a szervezők őket hívták meg városunkból - megköszönték az alkotók munkáját. Hunyadi László Izrael Állam debreceni tiszteletbeli konzulja ígéretet tett arra, hogy Moldova Ágnes filmjét hamarosan bemutatják majd a cívis városban is.

Hozzászólások

Iványi Zsuzsanna hozzászólása

A Film a debreceni botlatókövekről c. cikkhez néhány helyreigazítás és kiegészítés: A filmvetítésen több meghívott is képviselte városunkat: Iványi Zsuzsanna, a DE Germanisztikai Intézetének igazgatója, a Botlatókövek Debrecenben c. projekt (https://www.facebook.com/botlatokovekdebrecenben/) vezetője és főszervezője, valamint Giczey Péter, az Életfa Egyesület vezetője, aki az egyesület tagjaival együtt szintén jelentősen közreműködött abban, hogy a 2016-os debreceni botlatókő elhelyezés megvalósuljon. A projekt ötlete jóval korábban, már 2014-ben felmerült a DE Germanisztikai Intézetben (a kezdeményező Jana Walter német lektornő volt), és 2015 tavaszán már egyeztetések is folytak a hitközséggel. „Tavaly késő nyáron”, egészen pontosan 2016. augusztus 11-én pedig már maga az esemény valósult meg, melynek kezdeményezői és kivitelezői nem az egyébként csodálatos kisfilm alkotói, az IG vezette Wesley Stúdió munkatársai voltak, hanem a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézete és a Debreceni Német Kulturális Fórum vezetésével több helyi közösség, melyek hamarosan elnyerték országos szervezetek, kutatók és civil emberek támogatását is. Itt olvasható mindazok listája, akik részt vettek az esemény előkészítésében, megrendezésében és lebonyolításában, ill. azt bármi módon támogatták: https://www.facebook.com/notes/botlat%C3%B3k%C3%B6vek-debrecenben/k%C3%B6sz%C3%B6netnyilv%C3%A1n%C3%ADt%C3%A1s/556688111201792/ 2016. augusztus 11-én 28 botlatókő került elhelyezésre Debrecen utcáin: Az 1. követ Jana Walter DAAD-lektor patronálta, a 2. követ a Debreceni Német Kulturális Fórum, a 3.-at a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, 16 követ a MAZSIHISZ, 9-et pedig az áldozatok hozzátartozói. A projektet anyagilag a Méltóság Napja Templom támogatta. A film elkészítését nagyon köszönjük Moldova Ágnes szerkesztő-rendezőnek és a Wesley Stúdió munkatársainak, és nagyon reméljük, hogy lehetővé teszik városunk érdeklődői számára is a film megtekintését. Iványi Zsuzsanna

Hunyadi László hozzászólása

Minden elismerés és köszönet a Debreceni Német Kulturális Fórumnak és a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézetének, személyesen dr. Iványi Zsuzsanna intézetigazgatónak és odaadó munkatársainak, hogy számos akadályt kitartóan leküzdve sikeresen megvalósították a botlatókövek elhelyezésére irányuló projektet a jelen és a jövő tanulságára. Ugyancsak őszinte köszönet illeti az erről az eseményről készült film által művészi értéket teremtő Moldova Ágnes rendezőt és a munkában közreműködő Wesley Stúdiót. Örülni fogunk, ha lehetővé teszik, hogy a filmet az érdeklődők szélesebb köre is megismerhesse. (Zárójelben ugyan, de jelentőségét inkább csak kiemelve: tisztelet illeti a Debreceni Német Kulturális Fórumot általános elkötelezettségéért, melynek közelmúltbeli példája az Anna Frank kiállítás debreceni megrendezésében való közreműködésük együtt a Holland Királyság Nagykövetségével és az ország két (budapesti és debreceni) naderlandisztika tanszékével.) Hunyadi László

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.