Férfi kézilabda Eb - Sima vereség a világbajnok spanyoloktól

Göbölyös Gábor, az MTI különtudósítója jelenti:
    Aalborg, 2014. január 12., vasárnap (MTI) - A magyar férfi kézilabda-válogatott sima, 34-27-es vereséget szenvedett az esélyesebb, világbajnoki címvédő spanyol csapattól a dániai Európa-bajnokság vasárnapi nyitónapján, Aalborgban.

 

    Az első félidőben a magyarok csak egy rövid periódusban tudtak egyenrangú partnerei lenni a spanyoloknak, akik így a szünetre tetemes, hétgólos (17-10) előnyre tettek szert. A fordulást követően sem tudott faragni hátrányából Mocsai Lajos együttese, majd a hajrában már mindkét oldalon elsősorban a cserék kaptak lehetőséget.

    A magyar válogatott legközelebb kedden, 18 órától lép pályára az Eb-n, amikor a norvégokat vasárnap 31-26-ra legyőző izlandi csapattal találkozik.
        
    B csoport, 1. forduló:
Spanyolország-Magyarország 34-27 (17-10)
----------------------------------------------------------
Aalborg, Gigantium, 4000 néző, v.: Krstic, Ljubic (szlovének)
     gólszerzők:  Rocas 5/3, Tomas 5/1, Rivera 4/1, Andreu 4, Entrerrios 3, Guardiola 3, Maqueda 2, Sarmiento 2, Ugalde 2, Garcia 2, Gurbindo 1, Canellas 1, illetve Iváncsik G. 6, Lékai 4, Vadkerti 3, Császár 2/2, Mocsai 2, Schuch 2, Gulyás 2, Szalafai 2, Nagy K. 1, Ancsin 1, Putics 1, Ilyés 1
    
    A csoport első mérkőzésén, az Izland-Norvégia (31-26) találkozón szurkolók közül sokan gondolták úgy, hogy a kvartett másik összecsapását is figyelemmel követik, így a maroknyi magyar és spanyol drukkerrel kiegészülve nagyjából négyezren foglaltak helyet a lelátókon.

     A magyar kapuban Mikler, a túloldalon pedig Sierra kapott lehetőséget, utóbbi kezdett jobban, hiszen előbb Császár ziccerét, majd Ancsin átlövését és Iváncsik lerohanást követő próbálkozását is hárította. A spanyolok eközben háromszor is betaláltak, míg a magyar gólcsendet végül Gulyás törte meg. Mocsai Lajos háromgólos spanyol előnynél, a nyolcadik perc elején időt kért, de a játék képe nem változott. A félidő közepén Mocsait és Puticsot néhány másodperc különbséggel állították ki, a kettős emberelőnyt azonban sikerült minimális "károkkal" átvészelni (9-4). Egy spanyol kiállítás alatt magára talált a magyar csapat, Mocsai Tamás átlövésével kétgólosra csökkentette a különbséget, Manuel Cadenas pedig rögtön időt kért. A magyarok lendületét végül Putics kiállítása törte meg,  a félidő végére pedig mintha fejben kissé összeomlott volna a gárda, így a szünetre hétgólosra duzzadt a különbség. A semleges szurkolók egy része úgy gondolta, a találkozó eldőlt, ugyanis a fordulást követően már jóval több volt az üres szék a lelátón. A magabiztos vezetés tudatában a spanyolok védekezése kissé fellazult, amit ki is használtak a magyarok, de saját kapujuk előtt már nem tudták hatástalanná tenni a rivális játékosait. Ennek köszönhetően mindkét oldalon potyogtak a gólok, de a különbség nem változott (25-18). A hajrában mindkét oldalon elsősorban a cserék kaptak lehetőséget, a végére pedig maradt a hétgólos különbség.

    Mocsai Lajos szövetségi kapitány:
    "Számunkra a mostani felállásban kellett egy kis tapasztalat, hogy játékba lendüljünk, tudtuk jól, hogy azok a fázisok, amik az első félidő első és utolsó tíz percében történtek, a világbajnok ellen nem megengedhető. Az a csapat, amely az elején nem tudja belőni a helyzeteit, komoly hátrányba kerül. Amikor a csapat feloldódott, a második félidőben improvizatívabban, keményebben kézilabdázott. A csapatunkból hiányzik még az összhang, ráadásul sajnos az átlövőink játékhiánnyal küszködnek. "

    Ilyés Ferenc: 
    "Tizenöt perc után érkeztünk meg erre az Európa-bajnokságra,  feljöttünk két gólra, aztán pár hibát elkövettünk támadásban, és kaptunk öt leindítás-gólt, amivel hét lett a különbség a szünetre. Úgy jöttünk ki a második félidőre, hogy megpróbáljuk megfordítani, de öt gólnál jöttek olyan ítéletek, amelyekkel egyszerűen nem tudtunk továbblépni. Azt hiszem,  ennek a spanyol válogatottnak talán túlságosan is nagy respektje van a bíróknál."

    Lékai Máté:
    "Kétszer ilyen tíz percet nem szabad csinálnunk, mint az első félidőben, ekkora hátrányt a világbajnok ellen nem lehet behozni. A második félidőre kicsit jobban összeállt a támadójátékunk, de a védekezésben sajnos 17-17 kapott góllal nem lehet mérkőzést nyerni. Ki kell elemezni a látottakat, és az izlandiak ellen jobban kell teljesíteni."

    Victor Tomas: 
    "Az első percekben mutatott teljesítményünk nagyon fontos volt, boldog vagyok az egész mérkőzésen mutatott játékunk miatt, de továbbra is keményen kell dolgozunk."

    Manuel Cadenas szövetségi kapitány:
    "Mindig nehéz az első meccs egy Európa-bajnokságon, de ma szerencsére nagyon magabiztosak voltunk. Végig uraltuk a mérkőzést, támadásban és védekezésben egyaránt. Nagyon elégedett vagyok a csapatom teljesítményével."

    korábban:
Izland-Norvégia 31-26 (16-10)

    a csoport további programja:
    kedd:
MAGYARORSZÁG-Izland 18.00
Norvégia-Spanyolország 20.15
    csütörtök:
Spanyolország-Izland 18.00
Magyarország-Norvégia 20.15
    A négyesből az első három jut tovább a középdöntőbe.MTI 2014. január 12., vasárnap 20:21
 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.