Felpróbálhatjuk a múltat a Déri Múzeumban

Korsórészlet

A Déri Múzeum felújítása újabb állomásához érkezett. Megnyitották a néprajzi kiállítást. A hagyományos kiállítási módokkal szakítva a tárlat megálmodói interaktívvá tették a bemutatandó anyagot. Mint ahogy a Múzeum honlapján írták: „A tárgyak, eszközök nem a korábbi néprajzi kiállítások logikája szerint vannak egymás mellé rendelve.

A tárgyválogatás alapja ez alkalommal nem a használati mód, a készítés technikája, vagy a területi, földrajzi meghatározottság. A tárgy helyi értékét ebben a csoportosításban elsősorban az esztétikum, a rajta látható ábrázolás, annak jelentése, olykor a hozzá fűződő történet, legenda határozza meg.”  Segítségül hívták, munkába állították a modern kor jó néhány vívmányát. Egyes kiállítási tárgyakon QR kódot helyeztek el, így lehetőség nyílik arra, hogy az adott tárggyal kapcsolatos információk okos telefonon is megjeleníthetők legyenek. A gyűjtemény egyes darabjainak védelme érdekében érdekes megoldásokat alkalmaztak. Népviseletbe öltöztetett bábukat függesztettek föl, átlátszó gömbökben. A látogató érkezésekor a fóliák felfújódnak, buborékká gömbölyödnek, így téve láthatóvá a ruhadarabokat, de védve a portól, fénytől, rongálóktól.

A szoknyák bemutatásának sem hagyományos módját választották. Nem próbababákra húzva állították ki, hanem falra terítették ki, illusztrálva, hogy egy hagyományos népi ruhadarabot milyen tetemes mennyiségű szövetből szabtál, varrták.

Remek ötlet az öltözködő. Az érdeklődők magukra ölthetik a régebbi korok népi ruháit. Viseletekről szerezhetnek tapasztalatokat, hasonlíthatják össze a jelenkor ruházatával. Ráadásul mulatságos látni magunkat rég nem hordott gúnyákban, fejfedőkben.

A kiállítás tervezői gondoltak a vakokra, gyengénlátókra is. Braille írással látták el a kiállítás darabjait. Több tárgyat úgy helyeztek el, hogy a látássérültek megtapasztalhassák, tapogathassák, így nyerve információkat. A tárgyak sérülésének megelőzésére rögzítették azokat.

A megújult és szemléletében modern kiállítás mindenképpen megtekintésre ajánlott. A tárlat augusztus 20-ig látogatható.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.