Félárás fagylaltnap – mert szeretjük a fagyit

Minden formája finom

Május 8-án idén is részesei lehetünk a pár éve (a torkos csütörtök mintájára) útnak induló országos kezdeményezésnek, melynek célja a magyar kézműves fagylalt, a fagylaltozás élményének népszerűsítése.

Méghozzá fél áron kóstolhatjuk ilyenkor a cukrászok új ízeit, melyet mindig tökéletesítenek, és új kreációkkal kápráztathatnak el. Debrecenben is egyre több cukrászda csatlakozik a népszerű mozgalomhoz. A fagylaltozók részvétele folyamatosan bővül, így járjunk nyitott szemmel, hogy pár perc örömöt csempésszünk a napunkba.

Miért pont május 8-a? A V betű az 5. hónap – a tölcsért, a 8-as szám pedig két egymáson fekvő gombócot szimbolizál. A résztvevő üzletek bejáratára ragasztott matricán is ezzel hívják fel a vendégek figyelmét az akcióra. Akiknek módjában áll, ajándék fagylalttal kedveskednek ekkor az általuk választott gyermekintézményeknek, kórházaknak, egyéb intézményeknek.

Ez az ízletes hűsítőnk csaknem ötezer éves múltra tekint vissza, Kínából jutott el Európába. Eredetileg hóból, tejből, gyümölcsökből készült, fűszerekkel ízesítették. Közben számos változata is ismerté vált: sorbet, parfé, sült fagyi, jeges joghurt, jégkása. A mai értelemben vett fagylaltot viszont Olaszországban fejlesztették ki, tölcsérét, ennek köszönhetően hordozhatóvá válását, amit a pálcikás jégkrém elterjedése követett az amerikaiaknak köszönhetjük. Hazánkba a 18. században érkezett, nem sokkal később már minden szakácskönyvben megtalálható volt receptje.

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.