EP-választás - A Jobbik szeretné megerősíteni képviseletét

Budapest, 2014. április 16., szerda (MTI) - A Jobbik szeretné megerősíteni képviseletét az Európai Parlamentben, s olyan képviselőket küldeni a testületbe, akik hatékonyan képviselik a párt által meghatározott hármas célt - mondta Vona Gábor szerdai sajtótájékoztatóján.

A pártelnök legfontosabb tennivalóik közé sorolta Magyarország szuverenitásának, gazdasági mozgásterének szélesítését, ami szavai szerint hatással van a magyar földre, a piacvédelemre, az élelmiszer- és feldolgozóiparra. A második cél a magyar munkavállalók bérének európai szintre való felzárkóztatása, a Jobbik szerint az árak már felzárkóztak, a bérek még nem. Vona Gábor harmadik, kiemelt feladatnak nevezte az uniós pénzek körüli korrupció felszámolását, indoklása szerint a Magyarországra érkező források korrupciós veszélynek vannak kitéve.

A pártvezető a Jobbik 36 fős EP-listájának első 11 tagját „nemzeti 11-ként” aposztrofálta.

A listát Morvai Krisztina jelenlegi EP-képviselő vezeti, őt Balczó Zoltán korábbi EP-képviselő, a párt és az Országgyűlés alelnöke, Kovács Béla EP-képviselő, Staudt Gábor országgyűlési képviselő, Sipos László, az EP-delegáció egyik munkatársa, a Jobbik külügyi kabinetének alelnöke, Németh Zsolt országgyűlési képviselő, külügyi és biztonságpolitikai szakértő, Varga Géza országgyűlési képviselő, mezőgazdasági, vidékfejlesztési és agrárszakértő, Árgyelán János a Jobbik Fejér megyei elnöke, Ferenczi Gábor Veszprém megyei pártelnök, Bernáth Georgina külügyi sajtófőnök és Popély Gyula felvidéki magyar történész, az MTA nagydoktora, egyetemi tanár követi.

Vona Gábor minimálcélnak nevezte, hogy a 2009-es eredményhez képest több képviselőt juttassanak ki Brüsszelbe.

Kiemelte: a Jobbik listájának 16. helyén Jacek Piotr Misztal, a lengyel Ruch Narodowy nemzeti párt tagja, szakértője, publicistája szerepel. Mint kifejtette, a két testvérpárt között született egy megállapodás, miszerint kölcsönösen szerepeltetnek 1-1 jelöltet a listájukon. A lengyel pártén Mirkóczki Ádám szóvivő szerepel majd.

Vona Gábor úgy fogalmazott, „bár ne zárjuk ki a Jobbik történelmi áttörését”, a 16. helynek inkább szimbolikus szerepe van, azt jelzi, hogy Magyarország és Lengyelország egymásra van utalva, s közösen küzdenek a közép-európai nemzetek igazságáért, és azért, hogy ne olcsó munkaerőként, piacként tekintsenek rá, hanem egyenlő rangú félként.

A Jobbik elnöke pártját EU-realistának nevezte, kifejtve: Európai Egyesült Államok helyett nemzetek Európájában gondolkodnak, s a „tengerentúlról importált működési stratégia” Európában működésképtelen.

Szólt arról is, hogy álláspontjuk szerint a baloldal „nemzetvesztő és önfeladó” európai politikát képvisel, s bírálta, hogy Gyurcsány Ferenc Európai Egyesült Államok elősegítésére vonatkozó kijelentésétől sem Mesterházy Attila MSZP-elnök, sem Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője nem határolódott el. Szerinte a Fidesz képmutató módon itthon nemzetmentőként, hazavédőként mutatkozik, míg Brüsszelben „bólogató Jánosként” ír alá különféle dokumentumokat.

„Magyarországon a vörös és a narancssárga között különbség van, Brüsszelben ez vérnaranccsá válik” - összegezte véleményét a Jobbik vezetője.

Arra a kérdésre, hogy az EP-listán szereplő parlamenti politikusok hol folytatják, Vona Gábor azt válaszolta: jelen állás szerint kint képzelik el a további munkát, erős csapattal szeretnének Brüsszelben lenni. Balczó Zoltánra utalva jelezte, az Országgyűlés alelnöki posztjáról egyelőre nem született döntés.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.