EP-választás - Bajnai: újratervezés van

Budapest, 2014. április 26., szombat (MTI) - Az Együtt-PM szerint kettős tétje van a május 25-i európai parlamenti (EP-) választásnak: a magyar érdekek brüsszeli képviselete mellett a választók azt is eldönthetik, ki vezetheti a következő időszakban az ellenzéki összefogást.

 

    Erről Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője és EP-választási listavezetője beszélt szombaton, a pártszövetség EP-választási programbemutatóján. "Újratervezés van" - mondta Bajnai Gordon, aki szerint az országgyűlési választások bebizonyították: "nem elég csapatban utálni az Orbán-rezsimet", hanem az ellenzéknek garanciát is kell adnia arra, hogy képes jobban kormányozni az elmúlt négy évben és az azt megelőző nyolc évben tapasztaltnál.   Az Együtt-PM vezetője szerint az áprilisi országgyűlési választás megmutatta, hogy az ellenzéki összefogás nem értette, mit akar az ország, nem tudott elszámolni a múlttal és hiteles üzenetet mondani a jövőről. A választók azt üzenték, nem kérnek az "átcímkézett politikai termékekből", a rossz kompromisszumokból, a kisebbik rossz helyett pedig valódi megújulást akarnak - fejtette ki, majd hangsúlyozta: új politika, új csapat és új szervezet kell.

    Bajnai Gordon szerint ennek a megújulásnak az EP-választás jelenti az első mérföldkövét, ahol kiderülhet, az ellenzéki oldalon "ki és milyen belépőjegyet vált magának" a következő évekre.    Az Együtt-PM európai listavezetője kiemelte, egyik legfontosabb céljuk, hogy elérjék, a politika ne állítsa folyton hamis döntések elé a választókat. "Magyar vagyok és európai" - idézte a pártszövetség kampányszlogenjét, majd hangsúlyozta, abban hisznek, hogy nem kell választani haza és haladás között, hiszen mindkettő támogatható.   Elmondta, az EP-választáson minden pártnak színt kell vallania: Keletre, vagy Nyugatra tart? Bajna Gordon szerint ezért hívták vitára a listát állító szervezeteket, köztük a Jobbikot is. Megerősítette pártja korábbi álláspontját, miszerint kudarcosnak tartják a Jobbik eddigi kezelését, és úgy gondolják, vitában kell "leleplezni a párt veszélyességét".  Bajnai Gordon beszédében képmutatónak nevezte a Fidesz és a Jobbik uniós politikáját is, mivel szerinte előbbi párt úgy hirdetett szabadságharcot Brüsszellel szemben, hogy közben zsebre tette az Európából érkező forrásokat, a Jobbik pedig európai béreket és jogokat sürgetve kampányol, azután, hogy EU-zászlót égetett.  Szólt arról is, nem hisz a nemzetek feloldódásában, az "Európai Egyesült Államokban", de azt szeretné elérni, hogy a magyar érdekeknek megfelelő energia-, bank- és fejlesztési unió jöhessen létre.

    Bajnai Gordon mellett az Együtt-PM több európai parlamenti képviselőjelöltje is beszédet mondott.  Daróczi Gábor elmondta, olyan Európát szeretnének, ahol romák és nem romák békésen tudnak egymás mellett élni.   Jávor Benedek egyebek mellett kiemelte, el kívánják érni, hogy Európában partnerként tekintsenek Magyarországra, és így könnyebben érvényesíthetők legyenek a magyar érdekek. Az Együtt-PM úgy akar Európa sikerességéért küzdeni, hogy közben Magyarország is győztes legyen - mondta. Szelényi Zsuzsanna hangsúlyozta, Magyarországnak csak az Európai Unió hozhat biztonságot, jólétet és igazságosságot.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.