Dönthetünk a „döntő” ellen

Döntően mindketten eldőlnek

Pontos a használata a döntő melléknevünknek, ha döntő csatáról, mérkőzésről (valaminek a kimenetelét eldöntő küzdelemről, a győzelemért vívott ütközetről, a sportban az elsőségért játszott összecsapásról), illetve döntő pillanatról (sorsdöntő momentumról) beszélünk.

Napjainkban azonban – az említettől eltérő, többféle jelentésben – elárasztotta a közbeszédet és a médiát is e melléknév. Íme: „A páratartalom döntő tényező lehet a vb-n” – írta a média a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság előtt. Szívósan tartja magát ez a divatszó azóta is: az idei oroszországi vb-n közreműködő „35 játékvezető közül a döntő többség »újoncnak« mondható” – olvasom a médiában.

„Torinóban aligha fogják egy ideig elfelejteni Paulo Dybala második sárga lapját a negyeddöntő első mérkőzésén, aminek könnyen lehet, hogy döntő befolyása volt a továbbjutás szempontjából”; „Nehéz megmondani, mi volt a döntő érv”; „A döntő szempont: ki az, akivel győzni tudunk” – árasztja el a sajtó az olvasót ezzel a melléknévvel.

Szabatos rokon értelmű szavakkal: uralkodó tényező lehet, fölényes (túlnyomó, nagy) többség, meghatározó, sorsfordító befolyása volt, (meghatározóan fontos, hatásos) érv, fő, legfőbb, elsődleges szempont. A szó néhány további szinonimája: számottevő, nagyon nagy, domináns, kardinális, súlyos, elhatározó, kulcsfontosságú, sarkalatos, irányító, életbe vágó, sorsdöntő, perdöntő, elemi, lényeges.

A határozóragos származék, a döntően unos-untalan alkalmazása is szürkíti a nyelvhasználatot: „Az Eucharisztia iránti különleges tisztelete döntően segítette abban, hogy felemelje a ház vallási színvonalát”; „döntően a szülők fordulnak a gyermekjogi képviselőhöz”; „a bútor szegélye/éle mindig döntően befolyásolja az egész bútordarab érzékelését”; „a szülőkhöz való viszonyunk döntően kihat egész házaséletünk boldogságára”.

Árnyaltan: hathatósan segítette; elsősorban (főként, rendszerint, általában) a szülők; mindig jellemzően befolyásolja; viszonyunk jobbára, különösképpen (nagymértékben) kihat. További választék a döntően helyettesítésére: nagyobbrészt, nagyrészt, jórészben, jórészt, javarészben, javarészt, túlnyomóan, túlnyomórészt, leginkább, legfőképp, főleg, leggyakrabban, többségében, többnyire, legtöbbször, zömében, zömmel, nagy általánosságban, alapjában, lényegében, elsősorban.

Tehát döntően (pontosabban: legtöbbször) kicserélhetnénk a szóban forgó két elcsépelt divatszót a közlés tartalmát pontosabban kifejező szinonimákra. Jó döntést hoznánk!

Arany Lajos

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.