Dohánymentesen

Undorító

Számtalan nap van, amikor különböző betegségekre, megelőzésekre, értékekre hívják fel világszerte az emberek figyelmét. Így a dohányzás mellőzésének fontossága is helyet kapott. 1986 óta ez a nap május 31.

Ilyenkor nem csak a dohányzás okozta ártalmakra próbálnak rávilágítani, hanem arra is, hogy próbáljunk a környezetünkre tekintettel lenni, és ne veszélyeztessük embertársainkat. Megoszlanak a vélemények a világnap jelentőségéről, hiszen minden, amire a figyelem irányul beszédtéma, ebben az esetben egyfajta reklámként is felfogható.

Elsősorban a fiatalok veszélyeztetettsége miatt mondhatnánk ezt, mert ugye ők sok esetben azt szeretnék kipróbálni, ami tiltott. Már tizenéves korban. Hiába védi törvény a füstöt kerülőket, a zárt helyeket leszámítva ugyanúgy szembejönnek az utcákon. Sajnos, a passzív dohányzás is jelentős rizikófaktornak számít betegségek kialakulásában. A dohányzás nem rossz szokás, hanem szenvedélybetegség, ami több millióra tehető hazánkban is. Életmódváltásra legtöbb esetben akkor szánják el magukat, amikor már orvosi javaslatra teszik, mert már valamilyen betegség kialakulása veszélyezteti egészségüket.

Talán ha a dohányzás káros következményei helyett a megelőzésre lenne nagyobb hangsúly fektetve, több esély volna a visszaszorítására. Ezt pedig minél fiatalabbaknál érdemes elkezdeni, érzékeltetni. Az is tapasztalható, hogy az emberek többsége elfoglaltságaikra, a magyar egészségügy helyzetére hivatkozva nem törődik eléggé saját egészségével. Pedig minden csakis elhatározás és akaraterő kérdése.

Miért és hogyan szokjunk le?

Biztos vagyok benne, hogy a cigaretta káros hatásairól nem kell oldalakat írni, tisztában vannak vele a füstölgők is, hiszen a dobozokra is különböző mellékhatásokat nyomtatnak és mondhatni, mindenhol erről szólnak a hírek.

Tegyük fel a kérdést: valóban megéri lassan mérgezve megölni magunkat? Sokaknak a leszokás egy végtelennek tűnő harc lehet, ahol csakis maguk ellenségei.

A megszokott nikotin több formában is pótolható manapság, nem beszélve különböző módszerekről, amik elősegíthetik egy rágyújtás mellőzését, már ha tényleg elszántan szeretné valaki. Mert a kulcs az elszántság, akaraterő. Így, ha szervezetünk nem vágyódik utána, könnyebben, hamarabb mellőzhetővé válhat. Merjünk segítséget, támaszt kérni! Ez óriási mérföldkő lehet kezdetekben. Azután pár hét elteltével is megfigyelhető pozitív változás a mindennapjainkban, külsőnkön, teherbírásunkon. Tény, hogy hiányérzethez vezethet, ezt próbáljuk leváltani egészséges ételek fogyasztására, ami elősegíti a szervezet regenerálódását. A fizikai aktivitás is segít elterelni a figyelmet. Találjunk más utat a stressz levezetéséhez. Sportolás, masszázs, egy új hobbi. Természetesen sokaknak nem könnyű, többszöri próbálkozás is csődöt mondhat, de legalább értékeljük a füstmentes, tiszta levegőt, ruhákat magunk körül. Ha végképp nem megy, minimum a napi adag csökkentésével, elektronikus változattal próbálkozzunk. Vizsgáljuk meg az anyagi helyzetet is. Számoljunk csak utána, mibe kerül! Nem lenne jobb egy szorongások nélküli, jobb közérzetet, aktivitást nyújtó életforma? Szebb külső? Példamutatás, elismerés? Csak pár hetet szánjunk rá.

D. B.

 

 

 

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.