A DK két képviselővel lenne elégedett

Budapest, 2014. május 19., hétfő (MTI) - A Demokratikus Koalíció (DK) azzal lenne elégedett, ha két képviselője jutna be az Európai Parlamentbe (EP), de ha egynek sikerülne, azt sem tekintenék kudarcnak, hiszen a párt két éve alakult, és azóta még nem is indultak önállóan választáson - közölte az ügyvezető alelnök.

Molnár Csaba, aki pártja listájának második helyén szerepel, hétfőn, a Magyar Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, mivel Gyurcsány Ferenc pártelnök, listavezető a magyar Országgyűlésben politizál tovább, ezért ha a listáról ketten jutnak be az EP-be, akkor Niedermüller Péter alelnökkel dolgoznak majd Brüsszelben.

Jelezte ugyanakkor, nem költözik Brüsszelbe, mert EP-képviselőként is az ideje jelentős részét a választókkal akarja tölteni.

Arról beszélt, a DK-t ők egy „európai nyugatos balközép pártnak” tartják, ezért az EP-ben a szocialisták és demokraták progresszív szövetségéhez kívánnak majd csatlakozni.

Elmondta, az EP-választásra 16 pontos programot dolgoztak ki, amelyet a szabadság, a biztonság és a jólét témáira fűztek fel; szerintük ugyanis ezekben Európa jobban teljesít „Orbán Viktor országánál”.

Közölte, a szabadság témájának legfontosabb programpontjaként „európai egyesült államokat” szeretnének; ezt „történelmi távlatban”, tíz-húsz év múlva tartják reálisnak, és - mondta - ezt a célt csak ők képviselik.

A biztonság témájában az euró bevezetését nevezte elérendő célnak, amit szavai szerint a DK ugyancsak egyedül akar a parlamenti pártok közül. Az alelnök úgy látja, az euró bevezetéshez Magyarország szinte minden feltételnek megfelel, már csak a politikai akarat hiányzik. Közölte, a DK szerint már jövőre be lehetne lépni az euró bevezetés „előszobájának” mondott, két évig tartó árfolyam-lebegtetési időszakba.

A jólét témájában a DK a magyar bérek rendezését tartja szükségesnek, mert jelentősen elmaradnak az európai bérektől, pedig a gazdaság teljesítményét nézve szerintük ez indokolatlan. Azt mondta, a magyar gazdaság teljesítménye körülbelül az uniós átlag kétharmadán van, míg a magyar bérek alig haladják meg az uniós bérek egyharmadát.

Molnár Csaba szerint ezért el kellene indítani egy európai bérfelzárkóztatási programot és létre kellene hozni - az európai szociális alap mellett - az európai bérfelzárkóztatási alapot is. Ezzel szerinte a magyar munkavállalók mellett a nyugat-európai dolgozók is jól járnának, mert utóbbiaknak nem kell attól tartaniuk, hogy a Kelet-Közép-Európából érkezők elveszik előlük a munkalehetőséget.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.