De hol vannak a jobban élők?

Merre vagytok jobban élők?

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára nem először ragadtatta el magát.  Kedden sokadszorra is olyan bejelentést tett, mely hallatán az ember kétkedve ingatja a fejét.

Töpreng is hozzá, mert képtelen eldönteni: újfent hülyének nézik vagy lemaradt valamiről, ami miatt a hír a meglepetés erejével hat. Az államtitkár a Fidesz kormány munkahelyteremtő, munkavállalásra ösztönző politikájának hozományaként állította be, hogy szerinte két év alatt hatszázezren zárkóztak fel a középosztályba és a mélyszegénységben élők száma is 168 ezerrel csökkent. A számok közlésénél a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozott.

Miután a közlés olvasása utáni meghökkenéstől az ember magához tért, gondolkodni kezdett: hogy is van ez? Annyira dübörög a gazdaság, hogy 768 ezer honfitársunknak hirtelen jobban menne? Orbánék nagyjából ennyi új, busásan fizető munkahelyet teremtettek? Regnálásuk óta nem hoztak létre kétszázezret (a közmunka programot ne számítsuk ide. A benne részt vevők többnyire nem állítanak elő értéket. Az államnak csak kiadás ez a fajta foglalkoztatás). Vagy e szerencsések komoly fizetésemelések kiválasztottjai? Lehet, a nyugdíjakat emelték oly mértékben, hogy a munkában megfáradtak végre szabadon dőzsölhetnek? A rezsicsökkentés milliókkal csökkentette ezen emberek kiadásait, és az így felszabaduló pénzeket a középosztályba felkapaszkodásra fordították?

Sorolhatnánk a kérdéseket. A valóság más. 157 ezer forintos átlagbérből nem száll mennybe a munkásosztály. A versenyszféra 3-5 százalékos fizetésemelései sem gyarapítják a tehetősek táborát. A nyugdíjak jövő évi 1,6 százalékos emelésével is ugyanez a helyzet. A foglalkoztatási adatokat a közfoglalkoztatottak számával kozmetikázzák. A közmunkásokból, minimálbérből élők közül biztosan nem kerültek ki a középosztályba felzárkózó vagy mélyszegénységből felemelkedő százezrek.

Talán azok sorolhatók a felemelkedők közé, akik a hazai kilátástalanságot, éhbérért robotolást megelégelve, külföldön keresték szerencséjüket. Az ottani, magyar viszonyokhoz képest többszörös fizetéssel, országunk határain belül valóban úri módon élhetnek, de…! Külhonban körülbelül félmillió hazánkfia dolgozik. Sokaknak eszük ágában sincs hazatelepülni, azaz megint nem jön ki a hatszázezer.

Jó lenne, ha az államtitkár úr bőbeszédűbbé válna, és részletesebben tájékoztatná alattvalóit, mert az ördög a részletekben rejlik. Valószínűleg nem teszi, mert akkor nagyon hamar kiderül, bizony meztelen a király. Megint semmi más nem történt, minthogy a kormány egyik vezető tisztviselője lódított egy jó nagyot, és ebben az országban ezt még mindig sokan kritikátlanul beveszik.

Somogyi Ferenc

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.