AZ visszatér és nem bohóckodik (spoilermentes)

A félelem szinte folyamatos

A híres Pennywise első ténykedése után nem mellékes információként kaptuk meg, hogy 27 évente látogat el Derry városának lakóihoz. Nyilvánvaló volt, hogy visszatérése alkalmából éppen 27 esztendő elteltével láthatjuk viszont hőseinket. 2019 egyik legjobban várt filmje pedig nem okozott csalódást.

A horror-thriller műfaján túl egy jóval mélyebb gondolati szál is helyett kapott. A két részt egybevetve komoly lélektani fejlődés tapasztalható a szereplőkön. Felnőnek, karriert építenek, családot alapítanak és élik a klasszikus amerikai hétköznapokat. Egyikük sem gondol azonban arra, hogy csaknem három évtizeddel korábban átélt élményeik szépen lassan elhomályosultak, mígnem egy nap Mike, a Vesztesek Derryben maradt tagja megdöbbentő hírrel hívja fel barátait: Az visszatért.

Visszatért és jóval „lényegretörőbben” hajtja végre embertelen hisztériáit. Kifejezetten fontosak a már említett emlékek, a gyerekkor, a Vesztesek csapata. Ezt a tényezőt szolgálják elsősorban a káprázatos operatőri átmenetek és a teljes majd három órán át tartó sejtelmes képi világ. Ez utóbbi határozottan azt a képet festi, mintha bohócunk kedvenc városkája fölött megállt volna az idő, mit sem változtak az ott élők, a hangulat is feszült, csakúgy, mint egykor. Akarva-akaratlanul is közvetíti az elmúlt és eljövendő események folyamatosan világossá váló alapkövét: a félelmet.

Ami Pennywise személyét illeti, produkciója és annak körítése hiánytalanul eleget tesz a Stephen Kingtől már megszokott minőségbeli elvárásoknak. Nem véletlenül az író egyik legsikeresebb műve. No, de visszatérve a karakterre, újfent nem árulok el titkot azzal, hogy az első rész után ismét a bohóccal szemben való összefogás és küzdelem jelenti a teljes történet alapvető mondanivalóját és végkicsengését, hogyan lesznek a Vesztesekből igazi győztesek.

Technikai hátterét és cselekményét tekintve is egy mind műfajtársai között, mind általában a mozifilmek között kiemelkedő alkotásról beszélünk. Bill Skarsgard élethű alakítása szinte az általa megformált Pennywise hatalmába keríti a nézőt. A pozitív főhősök közül mindenképpen kiemelendő Beverly Marsh (megformálója Jessica Chastain), aki bár az elejétől kezdve rettegésben tölt minden egyes percet, vakmerősége mégis táplálja a reményt környezetében, illetve az Isaiah Mustafa által megelevenített Mike Hanlon, aki kezdettől fogva elszenvedője a 27 év után ismét megjelenő átoknak, az eset ismeretében pedig vezérévé válik a társaságnak.

Nem csak a műfaj kedvelőinek ajánlott alkotás, bár ki tudja, valójában mi is Az.

Barna Marci

 

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.