Az év hala: a compó

Az év hala

Szinte már hagyománya van, hogy az élővilágból is megválasztják az év állatát (halat, emlőst, madarat), illetve növényét (gombát, fát, virágot).

A versenykiírást Magyarországon tevékenykedő természetvédelmi társaság vagy kör bonyolítja le, három, általuk kiválasztott résztvevővel.

A versenyzők nem emberek, hanem állatok vagy növények, és az a győztes, amely az év utolsó napjáig, azaz szilveszter éjfélig a legtöbb szavazatott kapta abban az évben.

Idén, halak kategóriájában, a Magyar Haltani Társaság jelöltjei közül, a compó (Tinta tinta) lesz 2016 hala (58%). Másik két vetélytársa a bennszülött és védett selymes durbincs (24%), amely a képzeletbeli dobogó második helyezettje lett, míg a harmadik helyen a szavazatok 18%-át begyűjtő márna lett.

Magyarországon a compó őshonnos fajunk, ami a horgászok körében nagy népszerűségnek örvend. Testmérete zömök és oldalról lapított, kis pikkelyek fedik. Feje nagy, orra hosszú, viszont a szeme kicsi.

Az ország egész területén megtalálható. Állománya a megfelelő élőhelyükkel együtt csökken vagy stagnál, ezért tilalmi időszak van érvényben május 6-tól június 15-ig.

S.E.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.