Az álláskeresés veszélyessé is válhat a neten

Manapság napilapok helyett interneten kezdődik az állásvadászat. Ezért pedig kiemelt körültekintéssel kell eljárni személyes adataink megosztásával. Az elszánt keresők akár megfelelő végzettséggel rendelkeznek egy meghirdetett posztra, akár nem, próbálkoznak.

Bombázzák önéletrajzaikkal az ígéretesnek tűnő ajánlatokban lévő e-mail címeket, további sorsukról azonban ritkán érkezik visszajelzés. A jelentkezés pár kattintással megoldható, amivel így meg is sokszorozódik egyetlen helyre való pályázat. Az sem okoz meglepetést, hogy egy-egy munkaajánlat több oldalon is jelen van.

Védjük adatainkat!

Vannak olyan információk, amelyek nyugodt szívvel kiadhatók (név, lakhely, iskolák és volt munkáltatók nevei, beosztásunk, e-mail címünk, persze nem az, amelyről banki ügyeinket intézzük), míg bankszámlaszámunk, személyes adataink száma tabu kell, hogy maradjon, munkába állásig. Gyanús is, ha ezeket kérik egy jelentkezéshez. Azokat a hirdetéseket, amelyek pénzt is kérnek bármely céllal, nem is érdemes tovább olvasni. Elvégre azért jelentkezünk, hogy fizetséget kapjunk munkáért cserébe, és nem fordítva.

A közösségi hálón az adatlopás nem ismeretlen fogalom, különböző programok telepítése a gyanútlan felhasználók gépére egyébként is könnyen megtörténhet. Elég hozzá, ha megnyitunk egy érdekesnek tűnő cikket, hivatkozást, ami újabb és újabb weboldalakra irányít.

Talán egyetértünk abban, hogy bármely témában is szeretnék keresni, olvasni a neten, néha elveszünk a lehetőségekben, de mégsem találjuk meg a lényeget, ezért kalandozunk tovább és tovább. Eleinte fel sem tűnhet, hogy milyen mögöttes tartalmak is megnyílnak egy időben, amit nem kértünk. Állásközvetítő oldalakból is számtalan van, egyiket hozzák létre a másik után. Olyan is akad, ahol semmilyen elérhetőséget nem biztosítanak, nemcsak a munkáltató kilétéről, elérhetőségéről, de az oldal üzemeltetőjéről sem. Ilyen esetben a feltöltés alatt álló hirdetéseknél az olvasható, hogy adatainkat azonnal továbbítják, nem tárolják. Választ a hirdetés feladójától remélhetünk közvetlenül. Miért nem írják ki, hogy melyik cég keres új munkatársat? Mit gondoljak az ilyen ajánlatokról, hova kerül az önéletrajzom, ami személyes adatokat is tartalmaz. Se telefonszám, se e-mail cím. Úgy gondolom, mégiscsak jogom van tudni, hova pályázok, szeretnék-e vagy tudok-e egy bizonyos környéken, cégnél (hátha hallottam róla egyet, s mást) munkát vállalni. Az is megfordulhat a fejemben, hogy valótlan hirdetésekkel állok szemben…

Az oldalak többnyire levédik közvetítői szolgáltatásaikat jogi nyilatkozataikkal, miszerint céljuk a gyors információszolgáltatás, nem kezelik adatainkat, csak a látogatók által küldött hirdetéseket jelenítik meg, valóságtartalmaiért felelősséget nem vállalnak. Személyes információkat nem adnak ki harmadik félnek, de a biztonsági és adatvédelmi kockázattól nem zárkóznak el teljesen. Tehát sok esetben nem tudják garantálni személyes adataink biztonságát, hogy ne kerüljenek illetéktelen kezekbe. Sajnos sokan nem is olvasnak kisbetűs részeket semmilyen szerződéseken (pedig a neten is létfontosságú), vagy nem vesznek róluk tudomást.

Az internetet máshogy is szolgálatunkba állíthatjuk, ha új helyen szeretnénk elhelyezkedni.

Személyes kapcsolatok mobilizálásához a közösségi oldalak is felhasználhatók. Információk gyűjthetők egy cégről, az is megfontolandó, hogy e-mail mellett postán is elküldjük önéletrajzunkat, esetleg személyesen továbbítsuk azt! A cél, hogy egyáltalán elolvassák a jelentkezők tömegének áradatában. Mert hiába fél sikernek számíthat egy ütős önéletrajz, ha nem jut el a megfelelő kezekbe. Keressünk fel munkaerő közvetítő cégeket is személyesen! A többféle próbálkozás nagyobb sikerrel kecsegtet!

D. B.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.