Apró csodák tömege – HÉT VÉGI AJÁNLÓ

Vackor bélyegek

Ezzel a csodálatos, kicsiny világgal a hagyományos levelezés korában nap mint nap találkozhattunk. A postára betérve a levélfeladásnál természetes dolog volt, hogy a szebbnél szebb magyar bélyegek közül egy-egy darab került fel levelünkre. 

Manapság már külön kérni kell, hogy „hagyományos” bélyeget kapjon küldeményünk és nem a mára eluralkodott, frissen kinyomtatott „bélyeget”. Pedig a magyar bélyegek talán a világ legszebb filatéliai darabjai, korszaktól függetlenül. Azt sem szabad elfelednünk, hogy egy fordított Madonna vagy egy ragyás Ferenc Jóska értékét tekintve is kiemelkedő darab lehet. Nagyon sok családban a nagypapa gyűjteménye még ott lehet a padláson, le kell hozni onnan és átnézni, rácsodálkozni az apró csodákra, hiszen a bélyeg SZÉP!

Ebben a csodában lehet részük azoknak, akik a hétvégén, április 25-26-27-én elmennek a Kölcsey Központba, ahol HUNFILA 2014 Debrecen címmel a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége rendez nemzetközi bélyegkiállítást. A Bényi Árpád teremben és a körfolyosón több mint 600 tablón helyezik el a versenyben részt vevő kiállítók gyűjteményeik darabjait. A kiállítás egyben az év legrangosabb bélyegkiállítása is Magyarországon. Ez nagy öröm és megtiszteltetés Debrecen városának és a debreceni bélyegbarátok számára is.

Emlékeim szerint valamikor a 90-es évek közepén a Déri Múzeum dísztermében volt az utolsó ilyen jellegű bemutatkozás. A kiállítás egyben a 87. Bélyegnap is, mely a gyűjteményeket újabb csodás bélyegekkel gazdagíthatja. Különleges kiadások, különleges bélyegzések helye lesz a három nap során a Kölcsey, hiszen az Ifjúságért 2014 blokk is ekkor kerül forgalomba. A „2013. év legszebb bélyege” díj átadását is ezen a rendezvényen bonyolítják le. A bélyegkereskedők asztalai mellett kihelyezett postai szolgáltatás is várja az érdeklődőket. A kiállítás pénteken 14-18 óra, szombaton és vasárnap 9-14 óra között látogatható. A hivatalos megnyitó pénteken, április 25-én, 16 órakor lesz.

A rendezvény szerepel az Európai Bélyeggyűjtő Szervezetek Szövetsége (FEPA) 2014-es naptárában is.

Az osztrák, szerb, német, cseh, szlovák, szlovén és horvát szövetség részvétele biztosítja, hogy ne csak a magyar apró csodák kerüljenek szemünk elé, hanem külföldi gyűjtemények féltve őrzött darabjait is láthassuk.

A gyerekek, fiatalok számára szombaton, április 26-án ifjúsági foglalkozást és vetélkedőt is ígér a kiállítás programja.

Érdemes időt szánni a 600 tablóra, bár az egy tabló-egy perc is 10 órás nézelődést jelent, ami egész napos időtöltést biztosít. Így aki a bélyeget szereti, mind a három napon órákat tölthet el az apró csodák szemlélésével és akkor még a képeslapokról nem is beszéltünk!

Kultur Á.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.