Almatorta – glutén, tej és cukor nélkül

Igény szerint díszíthetjük

Az alábbiakban a paleo étrendek szabályai szerint készült édességet ismerhetnek meg, bár a vaj szigorúbb értelmezés szerint nem része a paleo étrendnek, a megengedőbb irányzat azonban elfogadja. Használhatunk helyette kókuszolajat is, ezzel a pénztárcánkat is kíméljük.

A tésztához dolgozzuk össze a következőket:

10 dkg darált dió

10 dkg darált mák

6 tojás sárgája

fél csomag sütőpor

5 dkg vaj

Simítsuk a tésztát egy magas peremű formába.

A töltelékhez reszeljünk le 1 kg almát, adjunk hozzá ízlés szerint fahéjat, gyömbért. Serpenyőben dunsztoljuk meg.

A habhoz 6 tojás fehérjét verjünk habbá. Keverjünk hozzá 1 dl cukormentes lekvárt, 1-2 marék szeletelt mandulát.

Tegyük a tölteléket a tésztára, süssük az egészet 150oC-ra előmelegített sütőben 20 percig. Ezután simítsuk rá a habot, majd süssük tovább 15 percig.

Tipp: keverhetünk a felvert tojásfehérjébe diót, mákot, mogyorót is. Díszíthetjük úgy is, hogy a lekvárt nem keverjük bele a habba, hanem kiskanállal halmokat púpozunk a hab tetejére.

Az alma megfelelő édességet ad ennek a süteménynek. Ha ezt keveselljük, tovább édesíthetjük a tésztát, tölteléket és a habot is sztíviával, xillittel (=nyírfacukot), eritrittel vagy ciklamát/szacharinát-tartalmú édesítővel (pl. poli-sweet).

Sz.T.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.