75 éves László Ákos grafikusművész

László Ákos a saját képén

László Ákos, vagy ahogy sokan nevezik: Ákos bácsi, Csokonai- és Holló László-díjas grafikusművész munkáiból nyílt kiállítás pénteken, az alkotó 75. születésnapján, a VOKE Egyetértés Művelődési Központjában.

A bemutatott 60 alkotás egy részét a művész barátai saját gyűjteményükből bocsátották a szervezők rendelkezésére, ezzel tisztelegve László Ákos előtt.

Mazsu János városi tanácsnok Debrecen polgármestere és közgyűlése nevében köszöntötte „Debrecen nagy történetei mesemondóját”, akit szinte az egész város ismer és szeret.

Arany Lajos művészeti író a kiállítás megnyitásakor „debreceni fenoménnak” nevezte László Ákos, aki - mint kiemelte - gondolkodó képzőművész, életművében „a képzőművészet, az irodalom és a filozófia szimbiózisa valósul meg”.

László Ákos grafikusművész 1940-ben született Budapesten, 1965-ben a kolozsvári képzőművészeti főiskola képgrafikusi szakán végzett. 1982-ben települt át Magyarországra, azóta Debrecenben él.

Csokonai- és Holló László-díjas, Káplár Miklós-emlékérmes alkotó, nagyváradi grafikai pályázat díjazottja, két alkalommal Debrecen város művészeti, háromszor a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíját nyerte el, nívódíjasa a debreceni országos nyári és tavaszi, a megyei őszi tárlatoknak.

Művei a XX. század végének karizmatikus üzenetei - megrendültségről, fájdalomról, reményről, szenvedésről, hiányérzetről tudósítanak. Grafikáiban a japán kalligráfia és a gesztusfestészet hatása érzékelhető. Sajátos sokszorosító technikája a linotípia. Lapjai expresszív, szürrealista asszociációkat sugallnak sok konkrét figuratív utalással.

László Ákos jubileumi kiállítása március 30-ig tekinthető meg.

Új hozzászólás

CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.